Kend din egn-seminar 2018 for alle interesserede

Hareskov området gennem alle tider, om Hareskovby og mennesker og markante personer fra området

Værløseegnens Historiske Forening afholder igen i foråret 2018 et seminar med den hensigt at inddrage deltagerne i Furesøegnens spændende historie.
Det er femte år foreningen afholder et kend din egn-seminar. Seminaret 2018 er med et nyt program og med nye egnshistoriske emner.

Seminaret er gratis og åbent for alle interesserede. Der tilstræbes omkring 60 deltagere efter ”først til mølle princippet”. Tilmelding til Niels Bødker Thomsen, telefon: 4448 1808 eller send en besked til Niels. Ved tilmelding oplyses foruden navn og adresse, telefonnummer og meget gerne e-mailadresse.

 

 Udsigt fra Hareskovpavillonen

 

Program

Onsdag den 4. april kl. 19 i Satellitten i Værløse,

Temaet er en overordnet gennemgang af Hareskovenes historie fra de ældste tider til i dag, herunder menneskene i skoven. Der vil blive fortalt om Trekronerdyssen og forfædres kult i bondestenalderen, Hareskovenes rolle som overdrev for Lille Værløse i forbindelse med trevangsbruget, misbrug af skovene og om Georg von Langen og den nye skovdrift, han indførte, og om fredningen af skovene som skete samtidig med udskiftningen af Lille Værløses jorder. Ligeledes fortælles historien om Laumann Jørgensens rillestensteorier, nye tolkninger og herunder om stenhuggermester Martin Ulrich. Der fortælles om ny viden om Parforcejagtsystemerne, Svenske vold, agernhaver og indelukker. Det store overblik og nyt ved Niels Bødker Thomsen fra Historisk Forenings fortællergruppe.

Tirsdag den 10. april kl. 19 i Satellitten

Her ses vi til en detaljeret gennemgang af Hareskovby området. Fra overdrev til Hareskovby, om personen Skandrup og Skandrups Allé, om Hareskovbanen og stationen, om udviklingen af Hareskovby, informationer fra en skovfører til egnen fra 1914, måneskinsture og Hareskovpavillonen, erindringer om restauratøren på pavillonen, skolen, kirken og kirkegården, om Ravnehus og Besættelsestiden. Der er lagt op til en varieret gennemgang ved Historisk Forenings fortællergruppe.

Mandag den 16. april kl. 19 i Satellitten,

Til den sidste seminaraften er emnet er mennesker og markante personer fra Hareskovområdet. Der vil blive fortalt om E. Laumann Jørgensen, en skovrider af særligt format, om Kaj Øgaard og hans avis, om Doktor Aksel Larsen, læge i Hareskovby fra 1923 til 62, og om forfatteren Aksel Sandemose som redaktør og journalist i Hareskovby. Og der vil blive fortalt om MHB, Hareskovby Medborgerforening, der havde 100 års jubilæum i 2017. En fortælleraften med Historisk Forenings fortællergruppe.

Søndag den 13. maj. Fra kl. 13

Vandring i Hareskovby området, hvor vi besøger de steder, som blev omtalt i forbindelse med de forskellige foredrag, men også om lokalhistorie og erindringer, der ikke blev tid til at fortælle om under seminaret. Foreningens fortællergruppe viser rundt og fortæller om den særlige stemning og identitet, man finder i området. Vi skal høre om det gamle overdrevsområde, Bakkehus, Fægyden og stengærderne, om grundlæggeren af byen, journalist Michael Skandrup, og se eksempler på hans store byggerier. Der fortælles om etableringen af Hareskovbanen og dens videre historie, om Annexgården, Hareskovpavillonen, forfatteren Aksel Sandemose, Hareskov Kirke og Skole, Gasværket, fodboldbanerne, kunstnere, originaler, redaktør Kaj Øgaard og Esther Bentzen, der i en årrække var indehaver af Noahs Ark - en minizoo med over 200 dyr. Deltagerne vil fortrinsvis gå ad Skandrups Alle, Poppel Alle, Lindevej og Gammel Hareskovvej. Vi går i et stille og roligt tempo. Barnevogne er velkomne.

Turens varighed ca. 2 timer.

Mødested og tid. Deltagerne mødes kl. 13 på parkeringspladsen over for den gamle skovløberbolig Bakkehus, lige før Fægyden bliver til Gammel Hareskovvej.

Turen er samtidig foreningens forårstur, og alle interesserede er velkomne

Detaljeret program vil blive oplyst på https://vaerloesehistorie.dk/hvad-sker-der/seminar-kend-din-egn.html og i løbet af seminaret.